Consortium Musicum Divertimento

Dirigenten

Ons koor en orkest staan onder leiding van onze twee dirigenten:

Paul van Gulick (1956)

Paul studeerde schoolmuziek, Theorie der Muziek en Directie UM aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Na zijn studies aan het conservatorium heeft hij zich beziggehouden met het schrijven van een muziekmethode "Klankbord" voor het Voortgezet Onderwijs, het verzorgen van lessen en lezingen, het organiseren van culturele projecten en het uitvoeren van muziek in alle stijlen. Sinds 1978 heeft hij zijn sporen verdiend met vele concerten in binnen- en buitenland. Vele grote composities uit de muziekliteratuur zijn door hem uitgevoerd.

Hij is dirigent van vele koren en orkesten: Princenhages Mannenkoor, Breda; Gemengd Koor Jeroen Bosch, ’s Hertogenbosch; Toonkunstkoor, Breda; Kamerkoor BonTon, Den Haag; het Zuid-Nederlands Kamerkoor en Brabant Sinfonia. Daarnaast treedt hij op als gastdirigent bij orkesten en koren in Rusland en Oekraïne.

 

 

Pieter Zwaans (1960)

Spelen!

Na AMV- en blokfluitlessen kwam Pieter Zwaans via het plaatselijke harmonieorkest in Waspik (NB) in aanraking met de klarinet. Na muzieklessen aan de muziekschool in Waalwijk, volgde hij zijn vakstudie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg met als hoofdvak klarinet en later Hafa-directie. Na het behalen van het praktijkdiploma Hafa-directie vervolgde Pieter Zwaans zijn directieopleiding aan het Rotterdams Conservatorium: harmoniedirectie bij Jaap Koops en orkestdirectie bij Arie van Beek. Tijdens zijn studie, maar ook later, heeft hij diverse cursussen gevolgd op het gebied van orkestdirectie, o.a. bij Anton Kersjens. Aan het Fontys Conservatorium heeft hij de applicatiecursus ‘dirigeren van lichte muziek’ gevolgd bij Maino Remmers.

 

Zingen!

Van kinds af aan zong Pieter in het kinderkoor en later het jongerenkoor in Waspik. Beide stonden o.l.v. Ad Berkelmans. Later heeft hij jaren gezongen bij oratoriumvereniging Cantate Corde in Raamsdonk o.l.v. Nico Schrama. Tijdens zijn vakstudie in Rotterdam maakte hij deel uit van het kamerkoor o.l.v. Barend Schuurman. Dit koor, samen met de Laurenscantorij, verleende de medewerking aan enkele concerten met het Rottedams Philharmonisch Orkest o.l.v. Simon Rattle in muziek van Ravel. Pieter heeft al tijdens, maar ook na zijn studie diverse malen de Kurt Thomas-cursus in Den Haag gevolgd, met de nadruk op het dirigeren van koor, solisten en orkest. Via SNK Utrecht heeft hij de applicatiecursus koordirectie gevolgd. Catrien Biekens was jaren zijn zanglerares.

 

Dirigeren!

Momenteel is Pieter Zwaans als dirigent werkzaam bij Kon.Harmonie De Xaverianen in Turnhout, Muziekvereniging Zevenbergen en het Consortium Musicum Divertimento. Daarnaast is hij inmiddels 25 jaar ensembleleider van Klarinetkoor Mo6 Breda. Verder leidt hij regelmatig (jeugd)studiedagen, workshops voor blazers en andere gelegenheidsensembles.

 

Pieter Zwaans is werkzaam bij Nieuwe Veste en maakt deel uit van de teamleiding van de muziekafdeling van het centrum voor de kunsten, is klarinetdocent en ensembleleider. Bij gelegenheid treedt Pieter Zwaans solistisch op, de laatste jaren vaak in kamermuziek.