Geschiedenis

  In 1977 nam een groep studenten van de PABO in Dongen, onder leiding van hun docent Jan de Breet, het initiatief om met het studentenkoor al kamperende een paar concerten te gaan geven in Frankrijk.
  Zij kozen voor de streek rond Rouen. Vanuit de camping in Les Andelys werd gewerkt aan een muziekprogramma van klassieke muziek. Het succes was zodanig, dat zij de twee daaropvolgende jaren weer terug zijn gegaan naar dezelfde regio. Bij deze gelegenheden werd het gezelschap uitgebreid met een strijkkwartet en een organist.
  En zonder het zo gepland te hebben ontstond een serie muzikale trips naar het buitenland van steeds drie opeenvolgende jaren op dezelfde plek.

  Met de tijd groeide het concept: de programma’s werden steeds groter van opzet, het aantal deelnemers nam flink toe, het orkest groeide uit tot een waar symfonieorkest. Ook groeide het muzikaal peil. Grotere werken werden uitgevoerd, zoals de “Krönungsmesse” van Mozart en het “Gloria” van Vivaldi.

  De formule, een week muziek en vakantie tegelijk, werkte nog altijd en ondanks de relaxte vakantiesfeer lukte het steeds de muzikale kwaliteit op een hoog peil te houden.

  Frankrijk bleef de voorkeur genieten, maar in de loop der jaren heeft het gezelschap, steeds met groot succes, enkele keren een ‘uitstapje’ gemaakt: naar  Orta (Italië) en Freiburg (Duitsland) en onlangs naar de streek rond Karlovy Vary (Tsjechië).

  Inmiddels was dirigent Pieter Zwaans de gelederen komen versterken en later, toen Jan de Breet na een dirigentschap van 25 jaar afscheid nam met de uitvoering van het Requiem van Mozart, kwam Paul van Gulick daarbij. De groep beleefde een grandioos succes in de kathedraal van Blois. De mensen stonden in de rij om binnen te mogen.

  De groep had intussen de naam Consortium Musicum Divertimento gekregen. Onder leiding van Pieter Zwaans, Paul van Gulick en later ook Ruben de Grauw, trok het CMD jaar op jaar weer naar Frankrijk. Tijdens het verblijf in Vitré, in Bretagne, heeft het CMD in de kathedraal van Dol-de-Bretagne de Messe Solemnelle van de Bretonse componist Jean Langlais uitgevoerd in het kader van de concertcyclus rondom deze componist.

  Sinds 2017 staat het CMD onder de leiding van twee enthousiaste jonge dirigenten: Rienk Bakker en Rick Muselaers.

  In de loop der jaren is het CMD steeds veranderd. De oorspronkelijke groep studenten is uitgegroeid tot een gemêleerd gezelschap, waarin jongeren en ouderen samen muziek maken. De inschrijving staat open voor elke goede amateur, maar ieder jaar weer melden zich ook enkele (semi)professionele musici. Wat niet verandert, is de combinatie muziek en vakantie. Deze formule heeft nog niets aan kracht ingeboet, getuige het grote aantal deelnemers dat al sinds jaar en dag meegaat.

  © Copyright - Consortium Musicum Divertimento | Ontwikkeld door JWC Creations